Vesivahinko-vakuutus

Vesivahinko vakuutus
(kiinteistö- ja kotivakuutus)


Vesivahinko on ikävä ja Suomessa varsin yleinen ongelma, joka voi johtua esimerkiksi tukkeutuneesta viemäristä, rikkoutuneesta viemäri- tai käyttövesiputkesta, rakenneviasta tai vettä käyttävän kodinkoneen kuten pyykin- tai astianpesukoneen rikkoutumisesta. Jos vesivahinkoa ei korjata, voi siitä pahimmillaan syntyä vielä suurempi vaiva, kosteusvaurio.


Vesivahingot tulee korjata huolellisesti, ja se ei usein ole halpaa. Monelle vesivahingon uhrille tuleekin ensimmäisenä mieleen “Kuka maksaa vahingon?”. Onko olemassa vesivahinko vakuutus? Mitä korvataan ja kuka korvaa? Se riippuu monestakin eri tekijästä.

Vesivahinko - kuka korvaa?

 

Vesivahinko jää asukkaan omaksi maksettavaksi, jos hänellä ei ole voimassa olevaa kotivakuutusta. Kotivakuutus ei ole pakollinen, mutta se on enemmän kuin hyvä olla. Taloyhtiö on vastuussa talon rakenteista. 

 

Asukkaalla ollessa voimassa oleva kotivakuutus, on hyvin mahdollista, että vesivahingon korvaa ainakin osittain vakuutusyhtiö. Kotivakuutus kuitenkin kattaa vain tietynlaiset vesivahingot.

 

Lähes kaikki kotivakuutukset korvaavat:

  • äkilliset ja ennalta arvaamattomat vesivahingot
  • rikkoutuneen LVI-laitteen aiheuttaman vesivahingon
  • vesivahingosta johtuvan väliaikaisen asumisen kustannukset
  • vuokratulot, jos vesivahinko tekee asunnosta asumiskelvottoman (yleensä vain kuukauden tai kahden)

 

Kotivakuutus ei kuitenkaan usein korvaa:

  • pitkäaikaisia vesivahinkoja
  • rakenteellisista syistä johtuvia vesivahinkoja
  • kosteusvaurioita
  • “tee se itse” ratkaisujen seurauksia
  • vesitiiviiksi oletettujen huoneiden kuten kylpyhuoneen vesivahinkoja

 

Vakuutusehdot ovat kuitenkin hyvin erilaisia ja vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin sekä -sopimuksittain. Kannattaa siis aina kotivakuutusta hankkiessa ottaa kunnolla selvää vakuutukseen kuuluvista vakuutusehdoista, ja lukea ne huolellisesti. Vahingon sattuessa kukaan ei halua kokea ikäviä yllätyksiä vakuutuksen suhteen. LVI-laitteiden asennuksessa tai vaihdossa tulee aina käyttää ammattilaista, sillä lähes aina laitteen itse asentaminen rikkoo vakuutusehtoja, eikä näin ollen vakuutus korvaa vahinkoa.

Vesivahingon korvaus omakotitalossa tai mökillä

 

Vesivahingon vakuutukset sekä se, kenen kuuluu korvata ja mitä riippuu myös osittain asumismuodosta. Omakotitalossa asuessa ei ole riskinä, että joku ulkopuolinen henkilö voisi aiheuttaa sinun asuntoosi vesivahingon, mutta toisaalta erillisessä talossa asuessa omistajalla on suurempi vastuu. Kotivakuutuksen ottaminen mökille ja omaan kotiin on kannattavaa. Se ei kuitenkaan kata kaikenlaisia vesivahinkoja, jotka ovat yleisiä omakotitaloille. Kotivakuutus esimerkiksi harvoin korvaa tulvan seurauksena syntyneitä vesivahinkoja. 

 

Yleisiä vikoja suomalaisissa omakotitaloissa, jotka aiheuttavat helposti vesivahinkoja, ovat rakenneviat sekä vanhat putkistot. Varsinkin vanhemmissa taloissa on paljon vesivahinko-ongelmia vanhojen ja uusimattomien putkistojen takia.

 

Omakotitalossa vakuutus harvoin korvaa äkillisiä vesivahinkoja, jotka johtuvat putken rikkoutumisesta, mikäli talossa on ennalta tiedetysti heikot putkistot. Näin ollen tapaus voidaan tulkita äkilliseksi, mutta ei ennalta arvaamattomaksi, ja asukas voi suurella todennäköisyydellä joutua maksamaan korjaustyöt itse. 

 

Kaikista paras vakuutus omakotitaloon vesivahingon varalta on ennakointi. Putkityöt kannattaa mieluummin suorittaa hyvissä ajoin, ja välttyä vesivahingolta, kuin korjata putket sitten vasta, kun ne pettävät. Vastuullinen omistaja pitää hyvää huolta talonsa kunnosta.

 

Vesivahingon korvaus kerros- tai rivitalossa

 

Kerrostalossa tapahtunut vesivahinko on usein petollinen, sillä se leviää helposti alakerroksiin. Jos kerros- tai rivitalossa tapahtunut vesivahinko on levinnyt muihin asuntoihin tai talon rakenteisiin, taloyhtiö on velvollinen korjaamaan rakenteisiin kohdistuneet vahingot. Korjausvastuu ei kuitenkaan aina tarkoita kustannusvastuuta.

 

Taloyhtiön vastuulla ovat myös vanhojen talojen asuntojen vesieristämättömät kylpy- tai suihkutilat, sekä taloyhtiön “huolimattomuudesta” johtuvat vesivahingot. Vanhojen talojen taloyhtiöt monesti kartoittavat kaikkien asuntojen märkätilojen kunnon ja tilanteen ennalta ehkäistäkseen vesivahinkoja. Vesivahingon sattuessa, taloyhtiön harvemmin tulee korvata asunnon irtaimistoa. Ei välttämättä edes vesivahingon iskiessä kellarivarastoon esimerkiksi tulvan takia. Silloin korvausvastuu siirtyy asukkaan vakuutusyhtiölle.

 

Vuokralla asuttaessa kotivakuutuksen hankkimista monesti velvoitetaan vuokrasopimusta kirjoittaessa. Näin asunnon omistaja turvaa omaisuutensa äkillisen vesivahingon sattuessa. Jos vesivahinko kuitenkin sattuu, tulee asukkaan olla yhteydessä vuokranantajaan, isännöitsijään sekä vakuutusyhtiöön. 

Yhteydenotto

Share by: